Het Nederlands Jerseystamboek (NJS) is opgericht in 1966. Toen waren een aantal Nederlandse veehouders geïnteresseerd in dit ras vanwege de efficiëntie. In tegenstelling tot de toen aanwezige FH en MRY-populaties, kon de Jersey van dezelfde voeroppervlakte meer kilogrammen vet en eiwit produceren. In feite geldt dit nog steeds. Het grote voordeel van Jersey t.o.v. andere melkrassen is dat er minder voer nodig is voor dezelfde hoeveelheid melkvet en -eiwit.
Andere voordelen zijn sterk beenwerk, harde gepigmenteerde klauwen, afkalfgemak en lage ziektedruk in het algemeen. Hierdoor is de levensduur langer. Deze voordelen maken de nadelen als lagere kalveropbrengst en lage restwaarde meer dan goed !
Ook in de toekomst zal de Jersey een aantrekkelijk ras blijven om te melken. Dit ondanks een verschuiving van de melkopbrengstprijs van vet naar eiwit (de Jersey heeft een ruime vet/eiwit-verhouding). Zaken als lage voerkosten, de Jersey kan met geen tot weinig krachtvoer toe, en de geschiktheid voor productie op vers gras (pure graze), maakt dat de Jersey een lage ecologische voetafdruk heeft en daardoor vooroploopt in een duurzame melkveehouderij.